Followers


Wednesday, December 10, 2008

Mengapa Ramai Wanita Yang TIDAK Berkahwin Pada Musim Perkahwinan?

Begitulah bunyi topik dlm satu forum siap wat poll sekali, aperlah org2 ni cam xpuas ati je dgn ppuan yg tak kawin, adakah golongan ppuan yg tak kawin cam aku ni menyusahkan idup derang...ish ish ish part mengutuk org ni mmg best xabis2 tuduhan dan andaian dilemparkan kpd ppuan2 yg tak kawin...

Berat mata yg memandang, berat lagi bahu yg memikul, semua org boleh bercakap apa saja tp bagi kami yg menanggungnye...perghhhh tuhan aje yg tahu... selagi kita ni normal xada siapa yg tak nak kawin dan ada keluarga sendiri, tp jodoh tu tuhan yg menentukan kita ni hanya boleh merancang je, kdg tu jenuh merancang tp berakhir dgn "pelamin anganku musnah" jgak so nak wat camnerkan... Aku rasa tak kawin ni pun xada masalahnye jika kita pandai jaga diri cuma kdg tak tahan telinga ni je, esp bila time balik kg... mau menanah telinga mendgr soklan2 cupumas berserta komen & andaian yg menyakitkan ati, klu diikutkan hati mau org yg bertanya tu kena penampar..

Aku dh lali dgn soalan...bila nak kawin? bila lagi? awk nk tunggu apa lagi? memilih sgt, awk ingat awk muda lagi ke? eeerrr dan mcm2 lagi, adessss sakit ati... geram... sedih... sesuka ati je mereka bertanya dan bercakap tanpa memikir perasaan kita. Kang klu aku amik suami derang mau plak ada yg kena histeria hehehe...

Ada setengah org klu tak kawin akn berhadapan dgn tekanan dr kluarga sendiri, bagi aku...aku agak bernasib baik keluarga aku xpernah mendesak atau mengasak aku dgn soalan2 psl kawin..bkn mereka xpeduli psl aku tp mungkin disbbkan sikap aku sendiri yg tak suka berckp psl personal, pertanyaan mereka sllu sepi tanpa jawaban dari aku, aku jenis yg sgt perahsia siapa kawan2 aku pun family aku tak tau, yg mereka tau aku cuma ada 3 org kawan Yah, Rose & Rosma, hanya mereka bertiga sj yg biasa kerumah aku & hanya 3 nama ini yg biasa aku sebut depan keluarga, tu kawan ppuan...kawan llaki xusah citer lansung xterkeluar dari mulut aku...

Ok, kembali kpd persoalan knp ppuan macam aku xkawin2.. memilihkah kami? org lain aku tak tau ler tp klu aku... aku mmg memilih..aku hanya akan kawin dgn llaki yg aku cintai...aku tak kisah saper dia janji aku cinta dia ...dia cinta aku...aku ni jenis yg xmampu tipu diri sendiri...klu aku xsuka aku tau sampai matipun aku xkan suka...

Bila aku nak kawin??? klu bole malam ni pun aku nak kawin..hahahah tp apakan daya jodoh belum ada...

Aku tunggu apa lagi??? tunggu jodoh sampai ler klu jodoh belum ada bf depan mata pun lom tentu aku kawin...

Tak sedar ke usia tu dh makin meningkat?? ish aku mmg sedar yg amat sgt... tp aku nak wat mcm mana ...xkan nak wat offer or wat jualan murah or tolak pukal plak kut...wpun mungkin terlewat tp aku pun ada pride...

Tak sedih/jeles ke tengok org lain kawin?? ntahla.,so far rasanye cm tak pun psl derang yg kawin tu bukan kawin dgn lelaki idaman aku pun.. so pedulik apa, cuma part anak tu aku sedih sikit psl aku suka baby...

Bagi diri aku, aku ttp mcm ni menunggu & terus menunggu, aku percaya jodoh itu akan dtg juga bila tiba masanya, masa itu aku xakan mampu mengelaknya lagi & klu saat ini jodoh aku masih tiada mcmana aku usaha pun ia xkan sampai...cuma aku rasa kita xpatut cepat putus asa atau mengalah sblm betul2 berusaha.... Tp klu dh usaha xberjaya jgak..suka atau tak kena redhala dgn ketentuan Allah (yg ni ckp mmg sng nak buat susah...)

5 comments:

Umisma said...

sabar,sis! Semua ni ketentuan Allah....

E-RA said...

:)

Ogy said...

Kahwin pun kalo asyik makan hati..baik hidup bujang....

E-RA said...

dh kawin makan ati.. lom kawin makan ati ayam...hehehehe

E-RA said...

alamak silap! aku nak tulis lom kawin makan kaki ayam.. ahaks!!